VŠH uspořádá v pořadí pátou kulinářskou akci pro veřejnost - V návaznosti na opatření VŠH je akce ODLOŽENA!!!

 

V návaznosti na opatření VŠH je akce ODLOŽENA!!! O náhradním termínu Vás budeme včas informovat. 

Ve středu 13. května uspořádá Vysoká škola hotelová v Praze (VŠH) kulinářskou akci určenou pro širokou veřejnost, jejímž letošním mottem jsou „Babiččiny recepty“. Tematické zaměření akce bylo zvoleno v souvislosti s 200. výročím narození spisovatelky Boženy Němcové v roce 2020. Akce je v letošním roce pořádána ve spolupráci s projektem Czech Specials.

Atrium VŠH, které se přemění na babiččin dvůr, bude pro veřejnost zpřístupněno druhou květnovou středu v čase od 10 do 20 hodin. Hosté budou moci platit dobovou měnou, kterou bude koruna československá. Pro labužníky bude při vstupu připraven chléb s vajíčkovou nebo tvarohovou pomazánkou.

„Z teplých jídel bude v nabídce hovězí polévka s domácími nudlemi – kudlásky, kuře na paprice, rajská omáčka s hovězím masem, smažený řízek s bramborovým salátem či vdolečky,“ uvádí Ing. Zbyněk Vinš, odborný asistent katedry hotelnictví. „Mezi dezerty nebudou chybět kremrole, karamelové větrníky, jablečný závin či ořechová roláda,“ doplňuje odborná asistentka katedry hotelnictví Ing. Lada Petránková.

Na nápojovou nabídku se zaměřuje odborný asistent katedry hotelnictví Ing. Jiří Zelený: „Na 13. května připadá každoročně Světový den koktejlů. Nabízet se bude koktejl s mátou z babiččiny zahrady, koktejl pro císařpána Alexander, koktejl pro milostpaní Porto Flip nebo Babiččino štamprle. Z teplých nápojů nebude chybět káva, melta, grog či svařák. Připraveny budou tradiční destiláty jako griotka, tuzemák či vaječňák. K dispozici budou rovněž pivo, víno a domácí mošty.“

Tajemnice katedry hotelnictví Ing. Blanka Zimáková se bude soustředit na přípravu slavnostní tabule s dobovým inventářem a prezentaci dobových jídel a nápojů. „Cílem celé akce je rovněž podpořit výzkumnou činnost VŠH v rámci řešení projektu podpořeného Ministerstvem kultury na téma Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace,“ podtrhuje význam akce prorektor pro výzkum a spolupráci s praxí doc. Ing. Jan Hán, Ph.D.

Na závěr shrnuje důvod pořádání akce vedoucí katedry hotelnictví Ing. Petr Studnička, PhD.: „V roce 2016 jsme se rozhodli na VŠH pořádat vždy v polovině května tematicky zaměřenou kulinářskou akci pro veřejnost. Připomněli jsme si gastronomii v době Karla IV., v období baroka, první republiky a retro gastronomii. Letos se soustředíme na babiččiny recepty a celou akci koordinujeme s projektem Czech Specials. Jedná se o partnerský projekt České centrály cestovního ruchu-CzechTourism, Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Asociace hotelů a restaurací ČR, jehož cílem je popularizovat českou kuchyni v tradičním i moderním pojetí.“

V případě dalších dotazů se obracejte na vedoucího katedry hotelnictví VŠH:
Petr Studnička, m: 728 412 808, e: studnicka@vsh.cz

Ing. Petr Studnička, PhD.
vedoucí katedry hotelnictví VŠH

Fotogalerie