Na VŠH bude možné ochutnat barokní gastronomické speciality

 

Ve středu 10. května pořádá Vysoká škola hotelová v Praze (VŠH) gastronomickou akci „Hodování v období baroka“, která je tematicky pořádána u příležitosti vyhlášení roku 2017 Českou centrálou cestovního ruchu-CzechTourism Rokem českého baroka. Barokní pokrmy bude možné ochutnat od 10 do 20 hodin v prostorách VŠH ve Svídnické ulici v Praze 8.

Dobová jídla a nápoje připraví studenti VŠH navštěvující obor Hotelnictví. „Návštěvníci se mohou těšit na nadívaného kapouna, pečené kůzle, plněná holoubata, frikasé z telecího masa či jahodový sorbet,“ upřesňuje Ing. Zbyněk Vinš, odborný asistent katedry hotelnictví, který zodpovídá za přípravu barokních kulinářských specialit. Dobové nápoje, jako jsou pivo, víno, destiláty, ovocné šťávy či čaj budou servírovat studenti VŠH pod vedením odborného asistenta katedry hotelnictví Ing. Jiřího Zeleného. Přípravu slavnostní tabule i zajištění inventáře pro celou akci zabezpečuje Ing. Blanka Zimáková, tajemnice katedry hotelnictví.

Nabídka barokní gastronomie bude pestrá a široká. Doplněna bude dobovými kostýmy a atmosféru dotvoří krátké kulturní ukázky žáků První soukromé hotelové školy (PSHŠ), která na přípravě akce spolupracuje s VŠH. Žáci PSHŠ budou připravovat rovněž paštiky či perník, naopak studenti VŠH budou prodávat vlastní výrobky v podobě sladkých dezertů. Akci budou moderovat vedoucí katedry hotelnictví Ing. Petr Studnička, PhD., spolu se studentkou VŠH oboru Management hotelnictví a lázeňství Bc. Michaelou Urbanovou.

Lidé se v období 17. a 18. století stravovali podobně, jako jíme my dnes. Rozdíly panovaly mezi bohatou šlechtou a sedláky. Velkou pozornost věnovali mistři kulinářského umění v období baroka nejen chuti a vzhledu pokrmů, ale i jejich estetice.

Část finančního výtěžku z akce „Hodování v období baroka“ bude věnována na dobročinné účely, konkrétně Nadaci Asociace hotelů a restaurací ČR na realizaci projektu Start do života, jehož hlavním cílem je umožnit dětem z dětských domovů získání vzdělání a zvýšení šancí na jejich následné profesní uplatnění.

Vstup na akci a doprovodný program je pro všechny příchozí zdarma. Ochutnávky pokrmů a nápojů jsou zpoplatněny dobovou měnou, kterou bude během konání akce svídnický tolar. Hodnota svídnického tolaru je ekvivalentem koruny české, takže 10 svídnických tolarů odpovídá 10 Kč. Ceny pokrmů se budou pohybovat v rozmezí 20–60 svídnických tolarů.

Originální recepty jídel z období 17. – 18. století, které bude možné na akci ochutnat

Ing. Petr Studnička, PhD.
vedoucí katedry hotelnictví
studnicka@vsh.cz, tel.: 728 412 808

Fotogalerie

Reference

Ing. Igor Bejtic
sommelier Ambiente restaurant
Během studia na VŠH jsem dostal spoustu prostoru pro vlastní realizaci. Měl jsem možnost skloubit školu s prací a potkat super lidi, s kterými se neustále vídám.