Lenka Telecká, pracovnice firmy Alkohol.cz

Rumový adventní kalendář, whisky kalendář nebo třeba degustační kalendář. To není přehled produktů v papírnictví, ale na stránkách Alkohol.cz. Lenko, jak ses dostala k práci pro jednoho z největších online distributorů alkoholu na českém trhu?

Úplně jednoduše, odpověděla jsem na inzerát, který byl tenkrát zveřejněn na profilu Gastrohunter. Předtím, než jsem začala pracovat pro Alkohol.cz jsem pracovala pro Moravskou banku vín. Udělala jsem si celý kurz u Vinařského institutu, ale pořád jsem cítila, že se chci posunout ještě dál. Víno je úžasné, ale nějak mi to přestalo stačit. :-)

 Byl to tvůj sen, nebo jsi na VŠH nastoupila z jiných důvodů?

O tomhle jsem ani v nejmenším nesnila. Na VŠH jsem nastoupila s asi trochu fádní vizí, že až dostuduji, budu provozovat nějaký menší hotýlek. Teď jsou moje vize úplně jiné. Každopádně při volbě vysoké školy pro mě byla VŠH jedinou volbou. A co se týče toho, co teď dělám, škola mi toho dala opravdu hodně.

Co máš v rámci Alkohol.cz na starosti?

Primárně jsem na prodejně, prodávám, pomáhám zákazníkům s výběrem, vydávám objednávky. Dál se starám taky o pár administrativních věcí, jako doplňování parametrů k novým lahvím. A pak mám ještě na starosti komunikaci s klienty, kteří se u nás účastní aukcí ať už prodávají, nebo nakupují.

Teď přijde otázka, na kterou jsi asi čekala. Jaký je vztah Lenky Telecké k alkoholu?

Tak tahle otázka mě opravdu pobavila. Vztah Lenky Telecké k alkoholu je samozřejmě kladný, tak trochu musí být. Ne, že bych byla alkoholik :-D ale přece musím vědět, co prodávám. Mám ráda zajímavé bary a ráda zkouším nové věci. Takže když se naskytne příležitost jít do nějakého lepšího baru, určitě neodmítnu.

Máš nějakou oblíbenou značku nebo produkt?

Tohle je pro mě těžká otázka. Asi si nemůžu vybrat jednu značku. Co se týče druhu alkoholu, tak jsem fanda ginu. V téhle oblasti bych zmínila třeba gin OMG od Žufánka nebo gin G’Vine.

Co si myslíš o českém spotřebiteli (alespoň o těch, kteří nakupují na Alkohol.cz)? Upřednostňují kvalitu, nebo kvantitu?

Myslím si, Češi už obecně upřednostňují kvalitu. Podle mě k tomu přispěla především metanolová aféra z roku 2012/13. Samozřejmě stále se najdou zákazníci, kteří chtějí whisky nebo rum za 200 Kč, ale těch je opravdu málo. Jsem toho názoru, že Češi stále více řeší nejen to, co jí, ale také to, co pijí, ať se jedná o alkoholické tak nealkoholické nápoje.

Tady přikládám video z rozhovoru s Radovanem Blažkem, spolumajitelem alkohol.cz

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/12026085531-byznys-ct24/220411058020001/titulky#t=11m37s

Máš za sebou skoro 5 let na VŠH. Je něco, co by sis poradila během prvního roku studia?

Co bych si poradila… asi jenom „nestresuj se tolik“.

A co tě stimuluje v práci? Máš nějaké motto?

Přijde mi, že spoustu lidí stále žije v tom, že rozumět alkoholu je pouze výsadou mužů (bohužel to občas pociťuji i na chování zákazníků). A přesvědčovat je o opaku je trochu mou motivací. Vždyť i ženy mohou být v této branži odborníky. Příkladem může být Joy Spence, která už od roku 1997 působí u Appleton Estate jako mastred blender. ( https://therumlab.com/rum-connoisseur-interview-of-the-week-joy-spence-appleton-estates-master-blender/ )

Za mě motto: When someone says you, you can’t do it, do it twice and take a pictures.

Moc Ti děkuji za rozhovor, Lenko, a moc se těším na další společné povídání!

Chceš studovat školu, které určitě přijdeš na chuť?