VŠH připomněla gastronomii v době Karla IV.

 

U příležitosti 700. výročí narození císaře Karla IV. uspořádala Vysoká škola hotelová v Praze (VŠH) ve spolupráci s První soukromou hotelovou školou ve středu 11. května 2016 akci zaměřenou na dobovou gastronomii v karlovském období. Středověké pokrmy a nápoje, které byly tehdy servírovány, se výrazně lišily od současných stravovacích zvyků. Jídelníček ve 14. století měl základ v chlebu, kaších, zvěřině a rybách.

Ačkoliv byla středověká společnost společností hladu, karlovskou gastronomii výrazně ovlivnily pobyty Karla IV. v zahraničí, zejména ve Francii a Itálii. Oblíbenými pokrmy, které se často objevovaly na slavnostních hostinách na Karlštejně, byli srnci, zajíci, divoké kachny, kančí a hovězí maso a jelita. Král jídla velmi pepřil a zapíjel bílým vínem, pivem, medovinou nebo moštem. Koření dokládalo majetnost hostitele.

V období 14. století se konzumovaly pokrmy, které jsou z hlediska dnešních stravovacích norem nemyslitelné. Mezi lahůdky patřili bobři, veverky či vrány. „Základem každého jídla byl chléb a placky, významnou součástí jídelníčku byly slané a sladké kaše,“ uvádí vedoucí katedry hotelnictví VŠH Petr Studnička, který dodává: „Jídlo se nejčastěji vařilo na ohni, dusilo a peklo, naopak se při zpracování surovin smažilo ojediněle.“ Oblíbenými pokrmy Karla IV. byly hustá masová polévka, ragú z dušeného masa, masové krokety, zvěřina a ryby.

Na akci Gastronomie v době Karla IV. byly představeny dobové pokrmy a nápoje. Mezi oblíbená jídla patřila semenečná polévka, štika plněná mandlovou nádivkou, rissoles z kapra nebo dušenina z bažanta. Z dezertů lze jmenovat jáhlovou varmuži nebo hrách vlaský v homoli. Samozřejmě nechyběla syrná a pohanková kaše a kvalitní chléb. Na přípravě všech pokrmů a nápojů se podíleli studenti vysoké školy za podpory Studentského senátu VŠH a žáci střední školy pod vedením pedagogů, kteří vyučují odborné předměty.

Akce Gastronomie v době Karla IV. se konala pod záštitou starosty Městské části Praha 8 Romana Petruse a za podpory společnosti Bidvest, která je jedničkou v distribuci potravin do gastronomie a tradičního maloobchodního trhu. Část výtěžku z gastronomické akce bude věnována na boj se zákeřnou chorobou Lize proti rakovině v návaznosti na Český den proti rakovině, který se v České republice připomínal právě 11. května.

VŠH připravuje podobné gastronomické akce i v následujících letech. „Připomeneme charakteristickými pokrmy a nápoji například 100. výročí vzniku samostatného československého státu v roce 2018 nebo 30 let od sametové revoluce o rok později,“ sdělil rektor Václav Vinš, který tím podtrhl význam tzv. třetí role profesně orientované vysoké školy.

Řekli o akci

Roman Petrus, starosta Městské části Praha 8
„Jedná se o velice příjemnou akci, na které nás dobovou gastronomií provází studenti. V sídlištním prostoru je obtížené vystihnout karlovskou dobu. Nicméně dobová hudba, středověké kostýmy a typické pokrmy a nápoje pro 14. století tuto atmosféru navozují výbroně. Jídlo chutnalo fantasticky.“

Barbora Rišková, Denisa Popracová, studentky VŠH
„Velmi se nám líbily přípravy na akci, které byly dobře naplánované. Stejně tak dobrá byla spolupráce učitelů a studentů.“

Jiřina Podgorná, matka
„Super. Jsme moc rádi, že se koná nějaká akce na sídlišti.“

Dagmar Lanská, vedoucí katedry jazyků VŠH
„Chtěla bych za sebe i za katedru jazyků vyjádřit poděkování, uznání a obdiv za skvěle vymyšlenou, naplánovanou a zrealizovanou akci. Na škole působím od roku 2000 a hodně pamatuji, ale tak velká a zajímavá akce na VŠH ještě nebyla. Oceňuji osobní nasazení celé katedry hotelnictví, které bylo obdivuhodné. Poděkování patří pracovní skupině i všem zaměstnancům, studentům a žákům, kteří se na zabezpečení akce podíleli.“

Ladislav Pávek, OSVČ
„Návštěva budovy školy je pro mne nostalgií. Chodil jsem zde na základní školu, a i to byl jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl akci navštívit.“

Jana Sedláková, bývalá zaměstnankyně VŠH
„Akce Gastronomie v době Karla IV. byla nádherná. Zcela profesionálně zorganizovaná. Byl to pro mě mimořádně krásný zážitek a děkuji organizátorům za pozvání.“

Jiří Kothera, Gléva Jana Smiřického
„Akce se povedla. Příjemně nás překvapila výborná atmosféra i spousta lidí, kteří se přišli dobře najíst a napít. Účast na podobně zaměřené gastronomické akci je pro nás premiérou.“

Abdulla Gadzhiev, student VŠH
„Akce je mnohem lepší, než jsem si představoval. Panuje zde přátelská atmosféra a jídlo chutná úžasně.“


Reportáže z akce

TV NOVA – Magazín Víkend, reportáž (stopáž 00:01 – 08:57)

Česká televize – Studio 6, přímý vstup (stopáž 51:05 – 57:57)

TV NOVA – Televizní noviny, reportáž (stopáž 36:42 – 38:25)


Psali o nás

Týden.cz

Idnes.cz, Metro.cz

Blesk.cz 1
 
Blesk.cz 2 

Pražský deník

 

 

Fotogalerie

Reference

Ing. Igor Bejtic
sommelier Ambiente restaurant
Během studia na VŠH jsem dostal spoustu prostoru pro vlastní realizaci. Měl jsem možnost skloubit školu s prací a potkat super lidi, s kterými se neustále vídám.