Na VŠH se uskutečnil workshop AHR ČR na téma Rozvoj odborného školství

V úterý 24. dubna se uskutečnil v prostorách Vysoké školy hotelové v Praze (VŠH) odborný workshop vzdělávací sekce Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR ČR) zaměřený na Rozvoj odborného školství. Akce se zúčastnili jak zástupci státní správy a vzdělávacích institucí, tak zaměstnavatelé působící zejména v oborech hotelnictví a gastronomie.

Celou akci moderoval Ing. Pavel Hlinka, předseda vzdělávací sekce AHR ČR a účastnili se jí i prezident AHR ČR Ing. Václav Stárek a prezident Asociace kuchařů a cukrářů Bc. Miroslav Kubec. V úvodu zazněly z úst jednatele VŠH základní statistické informace, že v České republice je 123 středních odborných škol s oborem Gastronomie, hotelnictví a turismus. Tyto školy navštěvuje 13 275 žáků. Počtem žáků je tento obor 5. nejvyhledávanější v českém středoškolském odborném vzdělávání. Dlouhodobě vzrůstá počet žáků s dyspraxií, která je specifickou poruchou učení vyjadřující snížení pohybové schopnosti.

                                         zleva Václav Stárek, Pavel Hlinka, Petr Studnička, Miroslav Kubec

Vrchní rada odborného vzdělávání Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Mgr. Zdeněk Pracný sdělil, že v následujících letech bude postupně přicházet do středních škol více žáků než nyní. Ve srovnání let 2024 a 2015 to bude o 38 % žáků více. Příklad řešení optimalizace sítě středních škol byl prezentován na příkladu Královéhradeckého kraje vedoucím oddělení středního a speciálního vzdělávání Krajského úřadu RNDr. Jiřím Ortem.

RNDr. Jana Marková se zaměřila na možnosti spolupráce škol se zaměstnavateli při zajišťování praktického vyučování a zvýšení zájmu o gastronomické obory. Za největší problémy považuje nezájem uchazečů o odborné vzdělávání, preferenci oborů vzdělání s maturitní zkouškou, nezájem žáků o vybraný obor vzdělání, přičemž žáci se vyhýbají nejen teoretickému vyučování, ale i praxi. Významně vzrůstá počet žáků, kteří předčasně ukončují vzdělávání. K závěrečným zkouškám jde často méně než 50 % žáků, kteří byli ke studiu přijati.

Následovala diskuse padesáti účastníků workshopu a poté společný oběd. Občerstvení zajišťovali po dobu workshopu žáci První soukromé hotelové školy. Prezident AHR ČR navštívil krátce i Povelikonoční grilovačku v atriu školy organizovanou Studentským senátem VŠH.

Ing. Petr Studnička, PhD.
vedoucí katedry hotelnictví
člen vzdělávací sekce AHR ČR

Fotogalerie

Reference

Ing. Igor Bejtic
sommelier Ambiente restaurant
Během studia na VŠH jsem dostal spoustu prostoru pro vlastní realizaci. Měl jsem možnost skloubit školu s prací a potkat super lidi, s kterými se neustále vídám.