Mimořádný vinný stůl VŠH

Studenti magisterského a bakalářského oboru hotelnictví, Vysoké školy hotelové v Praze, se zúčastnili speciální exkurze do vybraných vinařství Malokarpatské vinařské oblasti na Slovensku. Hlavním cílem tohoto „mimořádného Vinného stolu VŠH“, bylo, aby si studenti rozšířili své znalosti o víně a jeho výrobě.Během pobytu jsme navštívili celkem čtyři vinařství, kde se nám věnovali odborníci, na slovo vzatí. Předali nám mnoho cenných a praktických rad od servisu vína, až po jednotlivé aspekty jeho výroby a archivace.“ vzpomíná Šárka. Výprava měla dokonce možnost komentované procházky po místních zimních vinohradech.

Navštívená vinařství:
První zastávkou bylo Vinárstvo Matyšák v Pezinku, jedno z největších vinařství na Slovensku. Zde se studentům věnoval Ing. Jaroslav Žák. Provedl studenty po výrobních halách a ukázal jim celé vinařství. Prohlídku studenti zakončili degustací deseti druhů vín s malým občerstvením.
 

Další zastávkou bylo Zámocké Vinárstvo, s. r. o. v Pezinku. Krásnými zámeckými prostory studenty provedl Ing. Roman Janoušek, který předal studentům mnoho zkušeností a cenných rad. Při následné degustaci, opět s občerstvením, proběhla diskuze, týkající se například cenové problematiky a nabídky “zahraničních vs. domácích“ vín. Jeho vinotéky můžete najít v Slovneskom Grobe, kde si můžete pochutnat na husích delikatesách, dále v Bratislavě, Zvolene a Trenčíne

Třetí zastávkou bylo vinařství Mrva&Stanko v Trnavě, které celou akci organizovalo. Studenty provedl, dech beroucími prostory, sám spolu majitel vinařství Petr Stanko. Pro studenty byla připravena špičková večeře s párováním jídla a vín i úžasné ubytování. „Jednoduše nezapomenutelné!“
 

Poslední zastávkou bylo vinařství Terra Parna v Suché nad Parnou, kde se studentům věnoval Josef Zvolenský. Z místa vinařství byl cítit Genius loci (v starověkém Říme ochranný duch místa), který příjemné zážitky jen umocňoval. Studenti měli možnost podívat se do vinohradu a byly jim popsány rady a tipy, jak uchránit vinohrad před mrazem. Následná degustace byla také velmi příjemná. Mladí milovnicí vína měli možnost ochutnat a porovnat rozdíly výroby mezi barikovým a klasickým, tankovým způsobem zrání.
 

V každém vinařství jsme měli možnost degustovat celou řadu vzorků velmi pěkných vín. Celkem jsme ochutnali jistě kolem 50 různých vín. Některé z nich byly opravdové skvosty. Velice zajímavé byly také diskuze, ke kterým během jednotlivých degustací docházelo a jednotlivé názory a pohledy „mladých vs. zkušených“.Vinný výlet se opravdu velice vydařil a navštívená vinařství nasadila laťku opravdu hodně vysoko, hlavně co se týká přístupu a způsobu komunikace.

Už na první zastávce za degustací vín na Slovensku, jsme měli možnost zjistit, jak chutnají vína na Moravě, kde nás přivítal jeden z vlastníků klasického sklípku na Moravě. Na první návštěvě na Slovensku mě překvapila otevřenost našich sousedu. Postupně byl program lepší a lepší. Poslední den výletu už jsem si říkal, že by nás už nemělo co překvapit co se tyče průběhu degustací, ale pan Stanko si to velmi dobře připravil a ukázal nám svoje „království“ v nejlepším možném světle, kdy nás provedl absolutně nejkrásnějším archívem, který jsem doposud viděl. Vrchol všeho byla degustační večeře v obklopení sudů na víno, kde byla možnost ochutnat něco přes 12 vzorku nejlepšího vína Mrva&Stanko.“ Zidi


Z vinného výletu jsem neskutečně nadšená. Naprosto předčil má očekávání a to jak z hladkého průběhu, tak i že jsme měli možnost ochutnat nepřeberně množství vzorku vina spolu s pochutinami, které danou degustaci doprovázely.“ Markéta

Ještě jednou bychom tímto chtěli poděkovat, za všech zúčastněných, Ing. Jaroslavu Žákovi, Ing. Romanu Janouškovi, Josefu Zvolenskému, ale hlavně panu Petru Stankovi za bezchybný a úžasný program, který pro nás připravil. Vína z navštívených vinařství a návštěvu můžeme jen vřele doporučit.
Děkujeme a zase někdy na shledanou.

Fotogalerie

Reference

Ing. Michaela Urbanová
Event manager HILTON PRAGUE
Degustovať destiláty a víno počas vyučovacieho dňa nie je na VŠH nič neobvyklé, práve naopak. Pridanou hodnotou sú somelieri a odborníci z praxe v odbore.