Gastronomie v době Karla IV.

„V zimě buď dáváno jídlo tučné a hodně (ale jednou) a to co se chýlí k teplotě. Na jaře však prospívá jídlo mírné, ale jež se chýlí k skrovnosti pro naplnění v zimě. V létě prospívá jídlo subtilní, chýlící se k studenosti a nebudiž dáváno mnoho najednou. Na podzim buď dáván pokrm v malém množství a má se chýliti k teplému a vlhkému.“

Lékař Mistr Havel ze Strahova;
in Vitae vivendae ratio in gratiam Carolus IV. (Životospráva pro císaře Karla IV.)


U příležitosti oslav 700. výročí narození císaře Karla IV. organizují Vysoká škola hotelová v Praze ve spolupráci s První soukromou hotelovou školou akci „Gastronomie v době Karla IV.“, která se uskuteční ve středu 11. května 2016 od 10:00 do 20:00 hodin v prostorách obou škol ve Svídnické 506 v Praze 8.

Karel IV. (14. 5. 1316 – 29. 11. 1378), kterému česká veřejnost přidělila titul Největší Čech, byl velký reformátor a státník zcela ojedinělého rozhledu a schopnosti. Výročí narození Karla IV., význačné postavy českých a evropských dějin, bylo zařazeno organizací UNESCO mezi světová výročí. Pražská informační služba-Prague City Tourism spustila k tomuto výročí speciální internetové stránky www.karlovapraha.cz. Akce „Gastronomie v době Karla IV.“ se koná pod záštitou starosty Městské části Praha 8 Romana Petruse.

Na akci „Gastronomie v době Karla IV.“, na jejíž organizaci se podílejí jak zaměstnanci, tak studenti a žáci obou škol, budou představeny dobové pokrmy a nápoje, které byly servírovány ve 14. století v době vlády císaře Karla IV. Ambiciózní vladař, prozíravý politik i urbanistický vizionář žil v době, která se v gastronomii výrazně lišila od současných stravovacích zvyků.

Středověká společnost byla společností hladu. V důsledku změn klimatu hladomory ve 14. století pronásledovaly lid mnohem častěji než dříve. Důležitou a každodenní součástí jídelníčku byl chléb, který císař Karel IV. miloval. Horním společenským vrstvám byla často servírována lovená zvěř, kterou měl císař rovněž v oblibě. Karlovskou gastronomii výrazně ovlivňoval Karlův pobyt ve Francii. Jeho oblíbenými pokrmy byla polévka s masem (Brouet), ragú z dušeného masa (Mortes) a masové krokety (Rissoles). V královské kuchyni byl zřejmý i vliv Itálie a Burgundska.

Oblíbenými pokrmy, které se často objevovaly na slavnostních hostinách na Karlštejně, byli srnci, zajíci, divoké kachny, koroptve, kvíčaly, kančí a hovězí maso a jelita. V létě pojídal Karel IV. slepice, husy a kachny. Jídlo pepřil a velmi kořenil, zabarvoval šafránem a chléb si mazal na prst vysoko máslem. Karel IV. přivezl do českých zemí vinnou révu, kterou zde nechal vysadit a založil tak tradici českého vinařství. Dále byl znalcem piva, medoviny a moštu.

Ochutnat budete moci světlou či černou omáčku, syrnou kaši, smažené ryby, štiku s mandlovou nádivkou, rissoles z kapra, pečené kančí, z nápojů budou podávána vína z Burgundska, medovina nebo mošt.

Vstup na akci a doprovodný program je pro všechny příchozí zdarma.

Ochutnávky pokrmů a nápojů jsou zpoplatněny dobovou měnou, kterou bude během konání akce pražský groš. Hodnota pražského groše je ekvivalentem koruny české, takže 10 pražských grošů odpovídá 10 Kč. Pečené kančí bude stát 30 pražských grošů, stejně tak jako rissoles z kapra. Syrná kaše či hrách vlaský v homoli budou stát 20 grošů. Bílé a červené víno přijde na 10 nebo 20 grošů, hruškovice bude stát 20 grošů a jablečný mošt se prodává za 10 grošů.

Pozvánka na akci je zveřejněna na portálech Kudy z nudyOtec vlasti - Karel IV. 700 let a Městské části Praha 8 a bude publikována v květnovém vydání Měsíčníku Osmička, který je vydáván Městskou částí Praha 8 bezplatně a vychází v nákladu 64 200 kusů.

V případě dotazů k akci kontaktujte vedoucího katedry hotelnictví Vysoké školy hotelové v Praze:
Ing. Petr Studnička, PhD., tel.: 283 101 176, e-mail: studnicka@vsh.cz.

Na setkání s Vámi se těší kolektiv Vysoké školy hotelové v Praze a První soukromé hotelové školy!

 

Reference

Bc. Aleš Černý
student Management hotelnictví a lázeňství
Přátelská atmosféra a spousta super lidí a akcí. Navíc jsem měl dost prostoru i pro práci, takže jsem nemusel řešit, co po škole.