ČR: Povinné označování alergenů v restauracích

V sobotu dne 13. prosince 2014 vstoupilo v účinnost Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Provozovatelé zařízení společného stravování jsou nově povinni informovat zákazníky prokazatelně a písemnou formou o 14 druzích alergenů přítomných v nabízených pokrmech.

Legislativní normy ukládají povinnost poskytnutí informace o alergenech „na vyžádání zákazníka“. Z tohoto konstatování vyplývá, že není nutné uvádět informaci o alergenech vždy a výhradně přímo na jídelním lístku. Na přípravě opatření se podílela Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva zemědělství a metodika doporučuje tři možné způsoby zprostředkování informace o obsahu alergenů v pokrmech:

  • uvedením přímo v jídelním lístku;
  • uvedením na nabídkových tabulích (např. fastfood);
  • předložením této informace zákazníkovi na vyžádání (např. předložením receptury).

Zásadně platí, že by měl mít zákazník viditelně v provozovně uvedeno, jakým způsobem může informaci o alergenech získat.

Dosud byla tato problematika upravena pouze zákonem č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Restauratéři budou muset nově personál lépe proškolit v informační povinnosti. Na správné značení alergenů v pokrmech bude v České republice dohlížet Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která je přesvědčena, že podnikatelé měli na přípravu dostatek času. „V první fázi půjde napůl o kontrolu, napůl o monitoring situace. Ale v případě porušení budeme tvrdě postupovat už od začátku,“ konstatoval Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí SZPI. Vedle uvádění alergenů budou muset provozovatelé stravovacích zařízení u jídel s nejasnými názvy (např. Katův šleh) uvádět, co obsahují. Kontroly budou provádět jak hygienické stanice a SZPI, tak Státní veterinární správa, která se zaměří na zvěřinu.

Seznam alergenů musí být neustále aktuální a musí reagovat například na změnu receptur pokrmů, zavedení nového pokrmu do nabídky, operativní úpravy pokrmu nad rámec receptury či variabilitu používaných surovin. Do seznamu alergenů v nabízených pokrmech je třeba zařadit i balené potraviny a nápoje, stolní dochucovadla, kečupy, majonézy a hořčice, podávané zákazníkům bez původního obalu.

Seznam 14 alergenů

1

Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich)

8 Skořápkové plody (mandle, lískové a vlašské ořechy, kešu, para pekanové ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich)
2 Korýši a výrobky z nich 9 Celer a výrobky z něj
3 Vejce a výrobky z nich 10 Hořčice a výrobky z ní
4 Ryby a výrobky z nich 11 Sezamová semena a výrobky z nich
5 Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich 12 Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšší 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
6 Sójové boby (sója) a výrobky z nich 13 Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
7 Mléko a výrobky z něj 14 Měkkýši a výrobky z nich

 

 

 

 

 

 

 

 


Ing. Petr Studnička
vedoucí katedry hotelnictví

Ing. Blanka Zimáková                                                      
tajemnice katedry hotelnictví                                            

Seznam všech alergenů zde

Reference

Ing. Igor Bejtic
sommelier Ambiente restaurant
Během studia na VŠH jsem dostal spoustu prostoru pro vlastní realizaci. Měl jsem možnost skloubit školu s prací a potkat super lidi, s kterými se neustále vídám.