ČR: Povinné označování alergenů v restauracích

V sobotu dne 13. prosince 2014 vstoupilo v účinnost Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Provozovatelé zařízení společného stravování jsou nově povinni informovat zákazníky prokazatelně a písemnou formou o 14 druzích alergenů přítomných v nabízených pokrmech.

Legislativní normy ukládají povinnost poskytnutí informace o alergenech „na vyžádání zákazníka“. Z tohoto konstatování vyplývá, že není nutné uvádět informaci o alergenech vždy a výhradně přímo na jídelním lístku. Na přípravě opatření se podílela Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva zemědělství a metodika doporučuje tři možné způsoby zprostředkování informace o obsahu alergenů v pokrmech:

  • uvedením přímo v jídelním lístku;
  • uvedením na nabídkových tabulích (např. fastfood);
  • předložením této informace zákazníkovi na vyžádání (např. předložením receptury).

Zásadně platí, že by měl mít zákazník viditelně v provozovně uvedeno, jakým způsobem může informaci o alergenech získat.

Dosud byla tato problematika upravena pouze zákonem č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Restauratéři budou muset nově personál lépe proškolit v informační povinnosti. Na správné značení alergenů v pokrmech bude v České republice dohlížet Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která je přesvědčena, že podnikatelé měli na přípravu dostatek času. „V první fázi půjde napůl o kontrolu, napůl o monitoring situace. Ale v případě porušení budeme tvrdě postupovat už od začátku,“ konstatoval Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí SZPI. Vedle uvádění alergenů budou muset provozovatelé stravovacích zařízení u jídel s nejasnými názvy (např. Katův šleh) uvádět, co obsahují. Kontroly budou provádět jak hygienické stanice a SZPI, tak Státní veterinární správa, která se zaměří na zvěřinu.

Seznam alergenů musí být neustále aktuální a musí reagovat například na změnu receptur pokrmů, zavedení nového pokrmu do nabídky, operativní úpravy pokrmu nad rámec receptury či variabilitu používaných surovin. Do seznamu alergenů v nabízených pokrmech je třeba zařadit i balené potraviny a nápoje, stolní dochucovadla, kečupy, majonézy a hořčice, podávané zákazníkům bez původního obalu.

Seznam 14 alergenů

1

Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich)

8 Skořápkové plody (mandle, lískové a vlašské ořechy, kešu, para pekanové ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich)
2 Korýši a výrobky z nich 9 Celer a výrobky z něj
3 Vejce a výrobky z nich 10 Hořčice a výrobky z ní
4 Ryby a výrobky z nich 11 Sezamová semena a výrobky z nich
5 Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich 12 Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšší 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
6 Sójové boby (sója) a výrobky z nich 13 Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
7 Mléko a výrobky z něj 14 Měkkýši a výrobky z nich

 

 

 

 

 

 

 

 


Ing. Petr Studnička
vedoucí katedry hotelnictví

Ing. Blanka Zimáková                                                      
tajemnice katedry hotelnictví                                            

Seznam všech alergenů zde

Reference

Barbora Rišková
student Hotelnictví
Děkuji VŠH za získání znalostí, které uplatňuji v každodenní hotelové praxi. Vtipní učitelé byli třešničkou na dortu v průběhu celého studia :-)