GASTRONOMICKÝ KROUŽEK

 

Gastronomický kroužek je zaměřen na přípravu pokrmů tradiční české kuchyně i pokrmů mezinárodní kuchyně. Jeho cílem je umožnit studentům rozšířit dovednosti při zpracování různých druhů surovin a úprav pokrmů v tematicky vedených čtyřhodinových blocích. Příprava studentů je zaměřena na tradiční i speciální pokrmy, jejichž přípravu z důvodu náročnosti (provozní, časové či surovinové) nelze běžně provádět ve výuce.

Informace o činnosti Gastronomického kroužku v akademickém roce 2016/2017

Termíny konání: 

únor:  15. 2. 2017 středa  14.00 - 17.20 hod.
   22. 2. 2017 středa 14.00 - 17.20 hod.
březen:    1. 3. 2017 středa   14.00 - 17.20 hod.
   15. 3. 2017 středa   14.00 - 17.20 hod.
duben:    4. 4. 2017 úterý 14:45 - 18:15 hod.
   10. 4. 2017 pondělí 14:45 - 18:15 hod.
květen:    9. 5. 2017 úterý 14.00 - 17.20 hod.
   22. 5. 2017 středa 14.00 - 17.20 hod.

V termínech 4. 4., 10. 4. a 9. 5. 2017 vyzkoušíme dobové recepty a budeme připravovat pokrmy z období baroka. Dne 22. 5. 2017 se budeme věnovat přípravě pokrmů z chřestu.

Lektor: Ing. Helena Buřičová

Kontakt: buricova@pshs.cz, tel. 283 101 132, místnost č. 116

Místo konání: Laboratorní kuchyň (učebna č. 110)

Zaměření: Účastníci se budou snažit o účelné a moderní zpracování jednotlivých druhů surovin a připravovat kvalitní výrobky pro různé příležitosti, včetně jejich prezentace a degustace tak, aby byli spokojení nejen s jejich kvalitou a chutí, ale i s jejich estetickým ztvárněním.

Témata:

  • Estetika, úprava a prezentace připravovaných pokrmů
  • Pokrmy pro slavnostní akce (rauty, koktejly)
  • Příprava pokrmů pro slavnostní menu (vánoční, svatební)
  • Příprava sezónních menu (podzimní, zimní, jarní, letní)
  • Tradiční pokrmy české kuchyně
  • Dezerty a minidezerty pro různé příležitosti
  • Rybí speciality a úpravy vodních živočichů
  • Speciální úpravy masa
  • Speciální úpravy ovoce, zeleniny, obilovin

Gastronomický kroužek je pořádán ve spolupráci První soukromé hotelové školy a Vysoké školy hotelové v Praze.

Studenti mají možnost vyzkoušet více specializovaných činností, získat dovednosti a pracovat s rozšířeným sortimentem zajímavých a méně známých surovin.

Každý účastník pracuje v kroužku v kuchařském oblečení a obuvi, má platný zdravotní průkaz (vždy u sebe) a dodržuje základní hygienické požadavky a bezpečnost práce.

 

Fotogalerie

Generální partneři